Kontakt

Tadeusz Rolnik
Niebieszczany 480
38-500 Sanok
tel. 509-248-227
e-mail:
 
rol.apis.bud@gmail.com

Wybierz język

O roślinach

Nostrzyk

Nostrzyk jest to roślina dwuletnia lub jednoroczna. Dorasta do 2 m wysokości  liście ma trójlistkowe, o brzegach nie regularnie ząbkowanych, jego kwiaty są drobne, białe lub żółte, zebrane w dość luźne, wydłużone grona. Kwitnie od końca czerwca przez około 2 miesiące. W  zielu występuje m.in. kumaryna i dikumarol. Jego działanie jest bardzo znaczące ponieważ zmniejsza on krzepliwość krwi i niebezpieczeństwo powstawania zakrzepów, uodparnia ściany naczyń krwionośnych, pobudza krążenie krwi i limfy oraz polepsza samopoczucie. Nostrzyk ma również właściwości wzmacniające, przeciwzapalne, moczopędne, uspokajające, poprawiające trawienie, zwiększa wydzielanie m.in. śliny, soku żołądkowego oraz żółci. Zewnętrzne stosowanie ziela nostrzyka działa odmiękczająco na skórę i przyśpiesza gojenie .  Zbyt duże dawki spożywania produktów z nostrzyka może wywołać krwawienie wewnętrzne.


Orkisz

Orkisz jest to prastara odmiana pszenicy. Już w czasach starożytnych Germanie i Rzymianie uznawali orkisz za pokarm dający siłę. Orkiszem karmiono gladiatorów i zawodników igrzysk. Mniszka- Hildegarda z Bingen uważała, że ziarno orkiszu działa rozgrzewająco i natłuszczająco. Naukowcy wykryli w orkiszu rodanid, który jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie,  krwi i mleku kobiecym. Substancja ta chroni przed infekcjami, wspomaga procesy krwiotwórcze, przyrost ciała i wzmacnia układ odpornościowy. ,,Orkisz z uprawy ekologicznej jest przydatny w leczeniu wielu schorzeń. Wskazany dla chorych po zawale serca. Wzmacnia narządy zmysłów, a także spowalnia procesy ich starzenia się. Ponadto stanowi znakomite pożywienie dla osób wyczerpanych, niedożywionych, wcześniaków i chorowitych niemowląt” - pisze współczesny naturoterapeuta Miłosz Woźniak. Ziarno orkiszu ma słodko-orzechowy smak i jest źródłem witaminy B, żelaza, wapnia i potasu.  Zawiera dużo błonnika i białka, zapobiega kamicy żółciowej. Kleik z orkiszu zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę oraz zwiększa tempo przemiany materii, a kaszki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Jest również kawa z orkiszu, która poprawia trawienie. Ważne jest przy stosowaniu ziarna orkiszu w celach leczniczych, by nie mieszać go z innymi ziarnami.


Płaskurka

Płaskurka jest to jedno z pierwszych udomowionych zbóż. Jej historia jest dłuższa od orkiszu. Ziarno zawiera duże ilości białka i popiołu co związane jest z dużą ilością składników mineralnych. Zawiera również błonnik pokarmowy i glukany które redukują cholesterol i chronią przed cukrzycą. „Uzyskana z płaskurki mąka jest jakościowo nawet lepsza niż mąka orkiszowa. Znakomicie nadaje się do wypieku chleba. Myślę, że w przyszłości płaskurka może stać się równie popularna jak orkisz” – mówi Ewa Dąbrowska z Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie. 


Samopsza

Samopsza jest to najstarszy gatunek pszenicy która jest dużo bardziej bogatsza w związki odżywcze oraz jest lepiej tolerowana przez osoby uczulone na gluten. Pszenica samopsza zawiera unikalny peptyd który zwalcza wolne rodniki, sprzyja eliminacji toksyn oraz powoduje niszczenie białek podporowych skóry i przedwczesne starzenie. Pszenica samopsza jest również bogata w karotenoidy i witaminę A oraz w związki odżywcze - białka, lipidy, witaminy z grupy B i minerały (żelazo, fosfor, potas, cynk, mangan), które regenerują i nawilżają skórę suchą i odwodnioną.